Migraine
Bij mensen met migraine ontstaat er een plotselinge hoofdpijn die gepaard kan gaan met misselijkheid en braken. Daarnaast kan iemand overgevoelig raken voor licht en geluid. Een migraine-aanval kan vooraf worden gegaan door een aura: het blikveld verandert, men ziet lichtjes en flikkeringen. Ook kunnen er tintelingen in een lichaamshelft voorkomen. Een migraine-aanval duurt minimaal vier uur en is meestal na een dag (soms twee tot drie dagen) over.
Bij kinderen met migraine kunnen de symptomen anders zijn. Te denken valt aan buikpijn, overgeven en verwardheid, waarna alsnog de hoofdpijn volgt.
wat te doen tegen migraine?
Er zijn verschillende manieren om migraine te behandelen. Vaak worden medicijnen voorgeschreven die de symptomen van de aanval bestrijden en die migraine-aanvallen kunnen voorkomen.
Stress en slaapproblemen kunnen samenhangen met migraine. Bij de Hersenfabriek bekijken we welke factoren van invloed kunnen zijn op jouw migraineklachten en aan de hand van de intake bepalen we welke behandelmethode voor jou het meest geschikt is.
We maken onder meer gebruik van een online programma, de Hersenwerkplaats, met daarin uitlegfilmpjes, vragenlijsten en opdrachten welke erop gericht zijn jou meer inzicht te geven in hoe jouw klachten zijn ontstaan en in stand gehouden worden. We geven jou handvaten om er zelf aan te sleutelen en hiermee kun je zelf invloed uit oefenen op het veranderen van jouw klachten.
Naast het online programma kunnen we jou hierbij ook helpen met behulp van doelgerichte gesprekken.
Neurofeedback als migraine-behandeling
Ook neurofeedback kan bij migraine uitkomst bieden. Hersenmetingen bij mensen met migraine laten vaak afwijkende patronen in hersenactiviteit zien. Deze afwijkende activiteit kan met neurofeedback getraind worden, waardoor migraineklachten kunnen verminderen of geheel verdwijnen.
Resultaten van neurofeedback als migraine-behandeling
Veel cliënten hebben goede ervaringen wanneer neurofeedback als migraine-behandeling wordt ingezet. In het begin van het behandeltraject merkt de cliënt vaak nog wel dat een aanval eraan lijkt te komen, maar deze zet vaak niet meer door. Na enkele sessies is er nog een gevoel van moeheid te bespeuren op momenten dat eigenlijk een migraine-aanval zou plaatsvinden. Uiteindelijk kun je verwachten dat je door de neurofeedbackbehandeling minder vaak een migraine-aanval zult krijgen.
Wanneer neurofeedback als migraine-behandeling wordt ingezet, kan dat tot de volgende veranderingen leiden:
- Afname aantal migraineaanvallen
- Periodes tussen twee aanvallen wordt langer
- Soms blijven migraineaanvallen geheel weg
Ervaringsverhaal neurofeedback bij migraine
Lees het persoonlijke verhaal van Nicole die naar de Hersenfabriek kwam omdat zij al jaren hoofdpijn en migraine had. Ondanks het gebruik van medicatie had zij veel klachten.
Meer lezen
Meer informatie over de QEEG-hersenmeting, hoe neurofeedback werkt, welke andere behandelmethodes we gebruiken en hoe een behandeltraject bij de Hersenfabriek eruit ziet, vind je op de desbetreffende pagina’s. Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met ons op!