EEn Neurofeedbackpraktijk kiezen
Er komen in Nederland steeds meer neurofeedbackpraktijken. Dat is een goede ontwikkeling, want neurofeedback kan effectief ingezet worden bij diverse klachten en ziektebeelden. Het kiezen van een goede praktijk is echter heel belangrijk. Maar waar moet je nu op letten bij het kiezen van een goede neurofeedbackpraktijk? Een aantal punten zijn daarbij van belang.
Scholing therapeut
Het is belangrijk dat de therapeut waar je de behandeling gaat volgen minimaal een psychologische of pedagogische vooropleiding heeft gevolgd op HBO- of WO-niveau en dat hij of zij kennis heeft van (neuro)fysiologie, (Q)EEG en neurofeedback. Dit is van belang omdat de therapeut je dan op een adequate wijze kan behandelen en gedegen kennis heeft van alle onderwerpen die bij de neurofeedbackbehandeling belangrijk zijn. Bijscholing en deelnemen aan intervisie zijn ook van belang. Doorvragen naar de achtergrond en opleiding van de therapeut is dus verstandig.
QEEG-meting
Bij aanvang van de behandeling is het belangrijk dat er naast een uitgebreid gesprek ook een QEEG-meting wordt gedaan. Met een QEEG-meting kan er namelijk bepaald worden of er in jouw hersenen of die van je kind sprake is van afwijkende activiteit waarvan uit onderzoek bekend is dat dit passend is bij de klachten die jij of je kind ervaart. Alleen als dit zo is, kan er gestart worden met neurofeedbackbehandelingen. Indien er geen afwijkende activiteit zichtbaar is die passend is bij de klachten, zal het advies vanuit de Hersenfabriek zijn om niet met een behandeling te starten omdat de kans op effect dan kleiner is.
Daarnaast is het belangrijk dat een QEEG-meting gedaan wordt, omdat het QEEG-profiel gebruikt moet worden om de behandeling met neurofeedback te personaliseren. Niet iedereen met ADHD heeft hetzelfde patroon van hersenactiviteit, daarom is het ook niet verstandig bij iedereen dezelfde training uit te voeren.
Overweeg je een neurofeedbackpraktijk? Vraag dan altijd door naar de QEEG-meting. Soms wordt er wel een voormeting gedaan, maar is de aard van deze meting heel anders. Er wordt dan bijvoorbeeld gezegd dat de apparatuur of het programma de analyse doet. En dat hieruit automatisch een behandeling volgt. Dit is geen QEEG-meting zoals hier beschreven en de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.
Verschillende vormen van neurofeedback
Er zijn verschillende soorten neurofeedback, die allemaal hetzelfde genoemd worden. Neurofeedback waarbij bepaalde specifieke frequenties op een bepaalde locatie op het hoofd wordt getraind, is de vorm van neurofeedback waarvoor wetenschappelijke onderbouwing is. Dit geldt niet of veel minder voor neurofeedback waarbij er op alle locaties tegelijk veel frequenties tegelijk getraind worden.
De neurofeedbacktherapeut zou je moeten kunnen vertellen welke frequenties op welke locaties op het hoofd worden getraind. Als de therapeut aangeeft dat door de computer automatisch wordt bepaald wat getraind wordt, dat er steeds iets anders getraind wordt of dat niet helemaal bekend is wat er wordt getraind, dan raden wij je af met een behandeling te beginnen.
Vooruitgang monitoren
Tijdens de behandeling is het belangrijk om de vooruitgang in hersenactiviteit en klachten goed te monitoren. Met behulp van de juiste apparatuur en software kan de therapeut deze vooruitgang in de gaten houden. Op deze wijze kan bepaald worden of er een leereffect optreedt tijdens iedere training, maar ook of er vooruitgang is tussen de behandelingen. Daarnaast is het belangrijk om vooruitgang in klachten en gedrag zorgvuldig te blijven monitoren door middel van gesprekken en evaluatiemomenten. Vraag dus goed door of de neurofeedbackpraktijk die je op het oog hebt, dit ook doet.
Informatievoorziening en inzicht
Voorafgaand aan de behandeling is het van belang dat je een duidelijke voorlichting krijgt over wat je wel en niet kunt verwachten. Ook tijdens de behandeling is het belangrijk dat je op de hoogte bent en blijft van de vooruitgang in jouw hersenactiviteit en de invloed hierop op jouw klachten.
Bieden van duidelijkheid en vertrouwen
Bij de Hersenfabriek vinden we het belangrijk dat je vertrouwen krijgt in de behandeling en het voor jou duidelijk is hoe neurofeedback precies werkt. We besteden daarom veel aandacht aan het geven van informatie en uitleg. Wij leggen liever tien keer hetzelfde uit, dan dat je niet weet waar je mee bezig bent. Zodra er voor jou duidelijkheid is, schept dat meer vertrouwen en is de kans op slagen van de behandeling groter.
Persoonlijke klik
Natuurlijk is ook een persoonlijke klik met de behandelaar van belang. Dat geldt ook voor je zoon of dochter als je hem of haar wilt aanmelden. Dat maakt het leuker en prettiger om naar de behandeling te gaan.
Meer weten?
Wil je meer weten over wie wij zijn of hoe wij werken, kijk dan op de betreffende pagina’s. Wil je weten of neurofeedback iets voor jou kan betekenen? Kijk dan op de pagina voor wie. Daarnaast kun je contact opnemen om je vragen te stellen of een afspraak te maken.