Wanneer je met een behandeling gaat starten bij de Hersenfabriek verloopt het behandeltraject altijd volgens een aantal vaste stappen met elk zijn eigen functie. Hiermee kunnen we goed bepalen welke behandeling voor jou het meest effectief zal zijn, kunnen we duidelijke afspraken maken, wordt de voortgang inzichtelijk en voorkomen we onnodig lange behandeltrajecten.
Aan de hand van het intakegesprek en de QEEG-meting wordt bepaald of behandeling met neurofeedback voor jou geschikt is. Soms zijn er redenen waarom starten met neurofeedback (op dit moment) niet aan te raden is, omdat eventueel andere behandelmethodes beter geschikt voor jou zijn. Indien dit het geval is dan bespreken we dit met jou. Waar mogelijk verwijzen we je verder naar andere vormen van hulp.
Als het van toepassing is, nemen we ook contact op met eventuele andere therapeuten die je behandelen, de leraar in de klas of de IB’er van de school. We doen dit om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de klachten die spelen.
Wanneer gestart wordt met neurofeedback zal, aan de hand van de QEEG-meting en hetgeen bekend is uit onderzoek, een behandelplan worden opgesteld. Dat betekent dat we bepalen welke frequenties van hersenactiviteit (hersengolven) getraind gaan worden, op welke plaatsen op het hoofd de elektrodes worden geplakt en hoe vaak er getraind wordt. Er wordt meteen besproken wanneer er geëvalueerd zal worden en wanneer er resultaat kan worden verwacht.
Na een duidelijke uitleg van de resultaten van de QEEG-meting, het behandelplan en hoe de training werkt, starten we met de eerste behandeling. We trainen één of twee keer per week. Juist tijdens de eerste behandelingen houden we in de gaten of er al een vooruitgang in hersenactiviteit zichtbaar is tijdens de training. Binnen drie behandelingen verwachten we een vooruitgang te zien. Gelukkig is dit bij de meeste cliënten ook het geval!
Zien we geen of onvoldoende vooruitgang, ondanks verschillende pogingen? Dan zullen we dit bespreken en de behandeling niet voortzetten. Er is dan geen behandeleffect en verder trainen zou niet tot resultaten leiden.
Tijdens de verdere behandelingen houden we de voortgang van je hersenactiviteit in de gaten. Zien we bijvoorbeeld steeds betere resultaten in de trainingen? Gaat het steeds makkelijker? Lukt het om het langer vol te houden? We maken de voortgang ook inzichtelijk in de vorm van grafieken.
De meeste cliënten merken na acht tot tien behandelingen de eerste veranderingen in hun klachten en gedrag. Dit is echter wel afhankelijk van de klacht die behandeld wordt. Gedurende het behandeltraject bespreken we ook steeds hoe groot de vooruitgang is.
Na 12 tot 15 trainingen houden we een evaluatiegesprek. We bespreken dan wat is verbeterd en wat misschien nog moeizaam gaat. De vragenlijsten worden opnieuw ingevuld. Ook vragen we bijvoorbeeld de leerkracht hoe het gaat.
Er zal alleen doorgegaan worden met de neurofeedbackbehandelingen wanneer er zowel een verbetering zichtbaar is in de klachten en de hersenactiviteit.
Op het moment dat je hersenactiviteit of je vooruitgang in klachten stabiliseert, zullen we de behandeling gaan afbouwen. Dat betekent dat de behandelingen eerst eens per twee weken plaatsvinden, wat vervolgens verder afgebouwd wordt naar één keer per drie weken, één keer per vier weken, etcetera. Deze afbouwfase is van belang om goed te kunnen monitoren of je klachten en hersenactiviteit stabiel blijven, zodra er minder frequent getraind wordt.
Tijdens de laatste afspraak vindt wederom een evaluatie plaats. We bespreken dan wat er gedurende het gehele behandeltraject in jouw klachten is verbeterd en hoe jouw hersenactiviteit is veranderd. Eventuele vragenlijsten worden opnieuw ingevuld.
We plannen ook een datum voor een follow-up afspraak, welke een jaar na beëindiging van het behandeltraject plaatsvindt.
Wil je weten hoe een behandeling er voor jou uit kan zien? Neem gerust contact met ons op.
Over ons