Dyslexie
Officieel wordt dyslexie aangeduid als “een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of het spellen op woordniveau”. Ongeveer 3,6% van alle leerlingen heeft last van dyslexie. Kinderen met dyslexie hebben problemen op één of meer van de volgende drie gebieden: verklanken (klanken koppelen aan lettersymbolen), automatiseren (een woord in één keer herkennen) en het werkgeheugen.
Dyslexie en de hersenen
De precieze oorzaak van dyslexie is nog niet vastgesteld, maar het is wel duidelijk dat de oorzaak ligt in de hersenen. Bepaalde gebieden in de hersenen die betrokken zijn bij het leren lezen en spellen zijn niet goed ontwikkeld en werken niet optimaal. QEEG-metingen laten zien dat deze gebieden vaak te langzaam werken. Neurofeedback als dyslexie-behandeling richt zich erop deze onderactiviteit te verminderen. Wanneer de activiteit door de behandeling verhoogt, kan dit tot een vermindering van klachten leiden.
Wanneer jij bij de Hersenfabriek komt voor een dyslexie-behandeling, starten we altijd met het afnemen van een QEEG. Met deze meting wordt bekeken of er in jouw hersenen trage activiteit zichtbaar is, wat passend is bij jouw klachten. Indien dit zo is, zal geadviseerd worden om neurofeedback als dyslexie-behandeling op te starten.
Resultaten van neurofeedback bij dyslexie-behandeling
Neurofeedback kan als dyslexie-behandeling tot de volgende veranderingen leiden:
- Verbetering in spelling
- Sneller gaan lezen
- De spraak kan verbeteren
- Het automatiseren verbetert
- Verbetering in aandacht en concentratie
- Minder herhaling nodig hebben om dingen te leren
Meer lezen
Meer informatie over de QEEG-meting, hoe neurofeedback werkt en hoe een behandeltraject bij de Hersenfabriek eruit ziet, vind je op de desbetreffende pagina’s. Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met ons op!