Tijdens een neurofeedbackbehandeling train je je eigen hersenactiviteit. Wanneer de hersenactiviteit verbetert, kunnen klachten verminderen en soms zelfs geheel verdwijnen. Op de pagina QEEG-meting kun je lezen dat bepaalde klachten en ziektebeelden samen gaan met bepaalde afwijkende patronen in de hersenactiviteit (QEEG-profielen). Met neurofeedback train je om dit patroon te verbeteren.
Bij iedere neurofeedback-training wordt je aangesloten op apparatuur die jouw hersenactiviteit kan meten. De hersenactiviteit wordt zichtbaar in verschillende hersengolven. De hersengolven die getraind gaan worden, zullen via een beeldscherm aan jou worden getoond in de vorm van een spel of film. Je kijkt dus niet naar je eigen hersengolven, maar naar een spel of film die reageert op jouw hersengolven.
Als er weinig afwijkende hersengolven aanwezig zijn, zie je dat op het scherm doordat het spel goed verloopt en je veel punten verzamelt. Of doordat je de film goed kunt blijven volgen. Zodra er echter teveel afwijkende hersengolven ontstaan, zie je op het scherm iets veranderen. Het spel verloopt minder goed en de punten die je zojuist had verzameld nemen af. Of de film waar je naar kijkt wordt minder zichtbaar en het geluid neemt af. Jouw hersenen worden op deze manier beloond als er minder afwijkende hersengolven zijn en niet beloond als er meer afwijkende hersengolven zijn. Doordat jouw hersenen steeds beloond worden wanneer er minder afwijkende hersengolven zijn, wordt er een leerproces gestart waarbij jouw hersenen zelf leren om beter geactiveerd te zijn.
Neurofeedback is een leerproces. Met de feedback die gegeven wordt, lukt het steeds beter om de hersenactiviteit onder of boven de gewenste waarden te houden. Door dit telkens te herhalen, zal dit steeds makkelijker verlopen. Hoe vaker neurofeedback wordt uitgevoerd, hoe beter de veranderingen in de hersenen worden vastgelegd. Uiteindelijk ontstaat er een effect dat ook langdurig in stand gehouden wordt. Het effect van neurofeedback is echter niet alleen zichtbaar in veranderde hersenactiviteit, maar wordt vervolgens ook zichtbaar in het beter functioneren van de hersenen en vermindering van klachten. Dat is het doel van neurofeedback!
Er zijn geen bijwerkingen bekend van de neurofeedback-training. Wel kan het, vooral tijdens de eerste behandelingen, voorkomen dat je moe wordt van de behandeling. Dit heeft vooral te maken met het feit dat jij je gedurende een half uur dient te concentreren op de feedback.
Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat neurofeedback-training effectief kan zijn. Bij ziektebeelden als ADHD, depressie en epilepsie zijn de positieve effecten reeds meerdere malen aangetoond. Maar ook bij autisme, geheugenproblematiek, migraine, en angststoornissen beschrijft onderzoek positieve effecten.
In het menu voor wie kun je informatie vinden over de effecten van neurofeedback bij jouw klacht. Je kunt ook contact met ons opnemen, om te bespreken of neurofeedback voor jou zinvol kan zijn!
Over ons