epilepsie
Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Hersencellen communiceren met elkaar door het afgeven van elektrische impulsen. Bij een epilepsie-aanval worden sommigen hersencellen overactief en gaan in het wilde weg elektrische signalen afgeven. Het is te vergelijken met onweer in de hersenen: er is dan sprake van abnormale ontladingen van elektriciteit die het normale functioneren verstoren. De aanval, ook wel insult genoemd, duurt meestal maar kort. De klachten hangen samen met de ernst en de plaats in de hersenen waar de “kortsluiting” heeft opgetreden.
Behandeling van epilepsie
De meest voorkomende vorm van behandeling bij epilepsie is het inzetten van medicatie. Soms is het mogelijk epilepsie operatief te behandelen. Als medicatie en een operatie geen uitkomst bieden, wordt soms gekozen voor een ketogeen dieet of Nervus Vagus Stimulatie. Ook neurofeedback kan een therapie voor epilepsie zijn. Een relatief nieuwe methode is Diepe Brein Stimulatie.
Neurofeedback als epilepsie-behandeling
Neurofeedback kan als behandeling bij epilepsie zeer effectief zijn. Hersenmetingen bij mensen met epilepsie kunnen afwijkende patronen laten zien in de hersenactiviteit. Met neurofeedback kan deze afwijkende activiteit getraind worden, waardoor epilepsieklachten kunnen verminderen.
Resultaten van neurofeedbackbehandeling bij epilepsie
Neurofeedbackbehandeling bij epilepsie kan leiden tot een vermindering van het aantal insulten.
Meer lezen
Meer informatie over de QEEG-meting, hoe neurofeedback werkt en hoe een behandeltraject bij de Hersenfabriek eruit ziet, vind je op de desbetreffende pagina’s. Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met ons op!