Wat is een CVA?
CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident en is een acute medische aandoening die gekenmerkt wordt door een plotselinge verstoring van de doorbloeding van de hersenen. CVA wordt ook vaak een beroerte genoemd. Een CVA kan ontstaan door afsluiting van een bloedvat (herseninfarct), door een tijdelijk tekort aan bloed in bepaalde hersencellen (TIA) en door een kapot bloedvat in de hersenen (hersenbloeding).
Welke verschijnselen optreden en in welke mate herstel kan optreden, is afhankelijk van het type CVA, het hersengedeelte dat beschadigd is en de grootte van het aangedane gebied. Na een CVA kunnen klachten ontstaan als verlamming, spasme, uitval van één gezichtsveld, concentratie- en geheugenproblemen, hoofdpijn, gebrek aan interesse en initiatief, spraakproblemen (afasie), verstoord evenwicht en gedragsveranderingen.
Hersenmetingen bij mensen met een CVA laten vaak zien, dat er sprake is van onderactivatie boven en rondom het gebied in de hersenen waar de bloeding of het infarct heeft opgetreden. De hersencellen in de omgeving van deze beschadigde plaats gaan ook anders functioneren. Zelfs van gebieden op heel andere plaatsen op het hoofd is bekend dat deze zich kunnen gaan aanpassen.
Neurofeedback als CVA behandeling
Het herstel na een CVA verloopt bij ieder persoon anders. Een CVA behandeling bestaat in eerste instantie uit een uitgebreid revalidatieproces. Wanneer na dit revalidatieproces klachten blijven bestaan, kan neurofeedback een uitkomst bieden. Neurofeedback kan als behandeling bij CVA worden ingezet en richt zich op het activeren van de gebieden in de hersenen die minder geactiveerd zijn. Op deze wijze kan neurofeedback als CVA behandeling zorgen voor een verdere verbetering in klachten en een bijdrage leveren in het herstelproces.
Andere behandelmethodes als hulp bij hersenletsel
Naast neurofeedback bieden wij ook verdere hulp bij hersenletsel. Wanneer jij hersenletsel hebt opgelopen merk je vaak dat dingen die vroeger vaak vanzelf gingen nu niet meer goed lukken. Je raakt snel overprikkeld, kunt je moeilijk (lang) concentreren, bent vergeetachtig en snel vermoeid. Naast neurofeedback waarbij de hersenactiviteit genormaliseerd wordt, is het tevens belangrijk om weer op zoek te gaan naar een goede balans tussen activiteit en het nemen van rust zodat jouw lichaam en hersenen voldoende toekomen aan herstel. Deze balans is vaak kwijtgeraakt en samen gaan we op zoek om deze balans te herstellen.
We maken daarbij onder meer gebruik van een online programma, de Hersenwerkplaats, met daarin uitlegfilmpjes, vragenlijsten en opdrachten welke erop gericht zijn jou meer inzicht te geven in hoe jouw klachten zijn ontstaan en in stand gehouden worden. We geven jou handvaten om er zelf aan te sleutelen en hiermee kun je zelf invloed uit oefenen op het veranderen van jouw klachten.
Naast het online programma kunnen we jou hierbij ook helpen met behulp van doelgerichte gesprekken.
Resultaten en effectiviteit van neurofeedback als CVA behandeling
Wanneer neurofeedback als CVA behandeling wordt toegepast, kan dat tot de volgende verbeteringen leiden:
- Verbetering in aandacht en concentratie
- Verbetering in geheugen
- Informatie kan sneller verwerkt worden
- Overgevoeligheid voor prikkels vermindert (zoals licht en geluid)
- Afname van hoofdpijn
- Moeheid kan afnemen
- Afname van lichamelijke klachten als duizeligheid en tintelingen in lichaamsdelen
- De snelheid waarmee informatie verwerkt kan worden verbetert
- Eventuele spraakproblemen kunnen verminderen
- Slaapproblemen kunnen verbeteren
Meer lezen
Meer informatie over de QEEG-hersenmeting, hoe neurofeedback werkt, welke andere behandelmethodes wij gebruiken en hoe een behandeltraject bij de Hersenfabriek eruit ziet, vind je op de desbetreffende pagina’s. Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met ons op!